Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο: Από τον ΑΟ Φιλοθέης, στις κούρσες, την προπονητική και τα «Κυριακίδεια 2023»

Μία πρωταθλήτρια των αποστάσεων, η οποία από τη στιγμή που ξεκίνησε να τρέχει δεν έχει σταματήσει έως και σήμερα. Παρά τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις, το τρέξιμο και η άθληση παραμένει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς της και με κάθε τρόπο συνεχίζει και προωθεί την άθληση. Η Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο ξεκίνησε από τον ΑΟ Φιλοθέης, έτρεξε σε διάφορα σημεία του κόσμου και τώρα επιστρέφει με τον αγώνα «Κυριακίδεια 2023» στις 3 Δεκεμβρίου.

(Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας για τον αγώνα ΕΔΩ)

Η πρωταθλήτρια των αποστάσεων, που έχει φορέσει το εθνόσημο και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες, συνεχίζει να τρέχει και να δίνει το παρών σε σημαντικούς αγώνες, συνήθως για καλό σκοπό. Παράλληλα, μέσω της προπονητικής, προωθεί το τρέξιμο, τον στίβο και την άθληση γενικότερα ως ένα μέσο ευεξίας και προσπαθεί να περάσει σε παιδιά όλα όσα εκείνη έχει αποκομίσει από τον πρωταθλητισμό και τις αξίες που κουβαλά μαζί της μέχρι σήμερα.

Η ίδια, με αφορμή τον αγώνα «Κυριακίδεια 2023» και τη συμμετοχή της σε αυτόν, θυμήθηκε την αρχή της στον στίβο από τον Σύλλογο ΑΟ Φιλοθέης, εξήγησε πως ο πρωταθλητισμός με την προπονητική είναι δύο πολύ διαφορετικές καταστάσεις και πως ο αγώνας «Κυριακίδεια» είναι ξεχωριστός λόγω του ότι είναι αφιερωμένος στον μεγάλο δρομέα Στέλιο Κυριακίδη.

«Από τις πρώτες επιτυχίες στους σχολικούς αγώνες στίβου οδηγήθηκα στον ΑΟ Φιλοθέης! Εκεί έγινε η σωστή αρχή! Πανελληνιονίκης, Βαλκανιονίκης, 10η στο Παγκόσμιο και ένα πανελλήνιο ρεκόρ ήταν μερικές από τις επιτυχίες μου.  Για όλα αυτά ευχαριστώ τον πρώτο μου προπονητή, Γιωτόπουλο Χρήστο.

Το τρέξιμο και η άθληση είναι η ζωή μου! Ξεκίνησα να τρέχω μεγαλύτερες αποστάσεις γιατί προπονητικά με βάση τη δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα μου, λόγω έντονης επαγγελματικής δράσης, ήταν πιο εύκολο να το υποστηρίξω.  Μου είναι πιο εύκολο να τρέξω μερικά χιλιόμετρα από το να κάνω έντονες προπονήσεις που απαιτούν άλλες προσαρμογές», εξηγεί η Φωτεινή Δαγκλή Παγκότο και συνεχίζει:

«Δεν ξεχωρίζω κάποιο δρομικό αγώνισμα. Το κάθε ένα έχει την χάρη του. Όλα μου αρέσουν! «Πορώνεσαι» με ένα 800άρι αλλά νιώθεις και απίστευτη ευγνωμοσύνη όταν καταφέρεις να τερματίσεις έναν μαραθώνιο!».

Σχετικά με τη μετάβαση στην προπονητική, δηλώνει: «Η προπονητική δεν έχει καμία σχέση με τον πρωταθλητισμό! Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στην προπονητική, ειδικά όταν ασχολείσαι με παιδιά, πρέπει να είσαι πάνω απ΄ όλα παιδαγωγός! Να γνωρίζεις βασικές αρχές της προπονητικής, όπως η αρχή της επιβάρυνσης και η η αρχή της προοδευτικότητας. Οι προπονητικές προσαρμογές που θα εφαρμόσει ο προπονητής στις αναπτυξιακές ηλικίες είναι το Άλφα και το Ωμέγα!

Σίγουρα μέσα από το ταξίδι του πρωταθλητισμού μπορώ να μεταφέρω σημαντικές εμπειρίες και βιώματα. Συνδυαστικά, λοιπόν, με την επιστημονική μου κατάρτιση, την αγάπη μου για τον αθλητισμό και την άθληση, δίνω όλο μου τον εαυτό στα παιδιά που γυμνάζω κ προπονώ.

Κίνητρο μου και προσωπική επιτυχία είναι η εξέλιξη των παιδιών. Μια συμβουλή που δίνω στα παιδιά είναι να κυνηγούν τα όνειρα τους! Δεν είναι εύκολο. Θέλει αγάπη, υπομονή, πολλή δουλειά και συνέχεια στον χρόνο! «Να μην εγκαταλείπεις, να επιμένεις!».

Όσον αφορά στον αγώνα «Κυριακίδεια 2023», τονίζει πως ο αγώνας αυτός έχει τεράστια σημασία:

«Ο αγώνας αυτός, τα «Κυριακίδεια», ξεχωρίζει γιατί γίνεται προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα αθλητή Στέλιο Κυριακίδη!

Ο Στέλιος Κυριακίδης, μαραθωνοδρόμος με πάμπολλες επιτυχίες έμεινε γνωστός για τη μεγάλη νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946 που την εποχή εκείνη ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν αγώνες με τέτοιο χαρακτήρα γιατί με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται μια παράδοση. Η λαμπρή αθλητική πορεία και το ήθος του Στέλιου Κυριακίδη γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας και ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά. Δίνει λάμψη στον αγώνα και δύναμη σε όλους μας!».

(Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας για τον αγώνα ΕΔΩ)

Please follow and like us: